110 години от откриване на сградата на Народния театър „Иван Вазов” Избрана

03 Януари 2017

Народният театър „Иван Вазов” е национален културен институт в областта на театралното изкуство. Сградата на театъра заема емблематично място в архитектурата на София. Решението за нейното изграждане е взето през 1903 г.

Със заповед на министъра на народното просвещение д-р Иван Шишманов се назначава комисия начело с Илия Миларов, която да подготви съответното предложение пред Народното събрание. С Указ на княз Фердинанд І се отчуждава терен на мястото на бившия дъсчен театър „Основа”. Проектът на сградата е на виенските архитекти Фердинанд Фелмер и Херман Хелмер, които са автори на още десетки театрални сгради в много европейски градове. Строежът започва през юни 1904 г. Театърът е изграден в стил Виенски барок и за времето си е оборудван с едни от най-модерните сценични съоръжения. Живописното оформление на тавана и стените в зрителната зала, която разполага с 848 места, е възложено на известния австрийски художник Рудолф Фукс. Централният вход е подчертан с елегантна колонада от шест стройни Йонийски колони, които крепят триъгълен фронтон с прекрасен пластичен релеф. Върху детайли от композицията е поставен акцент с майсторски изработена позлата.

Народният театър отваря врати на 3 януари 1907 г. Преди тържественото откриване множество студенти от Софийския университет освиркват княз Фердинанд І. В отговор монархът решава да затвори Висшето учебно заведение за шест месеца.

През следващите години на сцената на театъра се изявяват много от пионерите на българското театрално изкуство. На 10 февруари 1923 г. по време на юбилейния спектакъл „Апотеоз на родното драматично изкуство” избухва пожар, който унищожава театъра. Сградата е основно реконструирана през периода 1924-1928 г. по проект на немския архитект Мартин Дюлфер. Изградена е нова железобетонна конструкция, а от Германия е доставена сценична механизация, произведена от фирмите „Круп” и „Ман”. Тази техника работи и до днес, като се използва във всички представления на Голямата сцена на театъра.

По време на бомбардировките на англо-американската авиация над София през Втората световна война е разрушено южното крило на театъра. Година по-късно сградата е възстановена и от април 1945 г. Народният театър отново отваря врати си за публиката. Последното преустройство и реставрация е осъществено през периода 1972-1975 г. когато се изгражда и специална камерна сцена. Извършена е мащабна реконструкция на първоначалния облик на сградата, както и съществени промени в нейния интериор.

Последвайте ни

Актуално

Ретро кафене

Нашите галерии

Книга за гости

qr code

Newsletter