СОФИЙСКОТО МЕТРО НАВЪРШИ 20 ГОДИНИ

26 Януари 2018

На 28 януари 2018 г. се навършват 20 години от пускането в експлоатация на първия участък на столичната подземна железница между станциите „Сливница” и „Константин Величков”.  На този ден през 1998 г. потегля  първото влакче на софийското метро по трасе с дължина 6,4 км и 5 станции.

Мащабното инфраструктурно строителство е започнало от най-натоварения първи метродиаметър, където се формират най-големите пътнически потоци в столицата с прогнозни максимални стойности във върхов час до 38 хил. пътника. Дейностите по изграждането на първите 5 станции започват през 1979  г., когато е направена първата копка на станция „Вардар”. Месец след това стартира строителството на „Люлин”. Следват станциите „Западен парк” и „Сливница” съответно през 1980 и през 1983 г. Последна с първа копка е „Константин Величков” през 1985 г. Строителството на метродепото започва през 1978 г. Изграждането на първите 5 станции отнема 19 години.

20 години след историческото първо пътуване, столичната подземна железница има изградено трасе от 40 км. Благодарение на изграждането на подземната железница се променят значително условията на живот на хората и качеството на градската среда. Освен мащабен и сложен транспортен обект, метрото е и най-големият екологичен проект на столицата. Времето доказа, че хората са склонни да слязат от колите си, за да се възползват от  удобството и бързината, които то им предоставя.

 

 

 

Последвайте ни

Актуално

Ретро кафене

Нашите галерии

Книга за гости

qr code

Newsletter