РИМ-СОФИЯ ПОЧЕТЕ ХРИСТО БОТЕВ

05 Януари 2018

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ отбеляза тържествено 170-ата годишнина от рождението на Христо Ботев. Събитието включи валидиране на пощенска карта, откриване на пощенско-филателна изложба и на мраморен бюст на великия българин.
На церемонията присъстваха кметът на столицата Йорданка Фандъкова, заместник-кметът доц. д-р Тодор Чобанов, министърът на траспорта Ивайло Московски, изпълнителният директор на "Български пощи" Деян Дънешки, акад. Антон Дончев,  проф. Пламен Павлов, Боян Ботев и директорът на РИМ-София д-р Венета Ханджийска.
Сред гостите на музея бяха възпитаници на Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Христо Ботев" и деца от 21 СУ "Христо Ботев", чиито патрон е големият български революционер.
Събитието бе разделено на три части.  В чест на годишнината "Български пощи" издаде специална пощенска карта . Художник е Стоян Дечев. Картата беше официално валидирана по време на събитието в Музея.
В чест на годишнината от рождението на Христо Ботев в РИМ-София имаше и пощенско-филателна изложба. Образците, представени в нея, са от колекцията на инж. Георги Мъндев.
По време на събитието беше официално открит и мраморен бюст на Христо Ботев. Той е поставен в Централното фоайе на Музея и е дело на Йордан Кръчмаров. Скулпторът, след години работа по него, завършва това свое монументално произведение през 1958 г.

Последвайте ни

Актуално

Ретро кафене

Нашите галерии

Книга за гости

qr code

Newsletter