Регионален исторически музей София

Регионален исторически музей София

Регионален исторически музей - София е регионален културен институт с предмет на дейност: издирване, изучаване, опазване и представяне на културни ценности с познавателна, образователна и естетична цел. Той е общ музей с териториален обхват на дейност - Столична община и общините: Ботевград, Правец, Етрополе, Копривщица, Ихтиман и Самоков.

Исторически музей Ботевград

Първата осъзната необходимост от изграждане на музейна сбирка в Ботевград, тогава Орхание, е споделена във в. „Орханийски новини“ бр.1, 10.01.1927 г., когато сред предстоящите задачи на културно-обществения елит на града е отбелязано създаването на “археологически музей към читалището”.

Исторически музей Етрополе

Етрополе е град с история, който покорява. Майстори от различни епохи са съградили тук, в полите на Етрополския балкан, уникално по своя дух и красота селище, съхранило богато културно-историческо наследство.

Исторически музей Ихтиман

През 50-те години на ХХ век се заражда идеята за създаване на музей в гр. Ихтиман. Комисията за наука, изкуство и култура излиза с Апел към всички граждани да се включат в инициативата за издирване на старинни ценни вещи, документи, стари ръкописи, занаятчийски изделия и др., които да „предоставят даром”, за да се положат основите на културен център, съхраняващ историята и бита на района. Със събраните материали през 1952 г. в къщата на изтъкнатия писател Гьончо Белев е открита първата експозиция, отразяваща етнографското богатство на Ихтиманския край.

Исторически музей Правец

Исторически музей – Правец като научен и културно-просветен институт регистрира, събира, документира, изследва, опазва, съхранява и популяризира културни ценности от региона на община Правец. Открит е на 18 април 1981 г., а през 1983 г. е включен в музейната мрежа на България. Постоянната експозиция представя развитието на района от древността до средата на ХХ в., включва оригинална възстановка на погребален ритуал от римската епоха (ІІ–ІІІ в.) и автентичен етнографски кът.

Последвайте ни

Актуално

Ретро кафене

Нашите галерии

Книга за гости

qr code

Newsletter